Wahiba Sands
Wadi Shab
Sultan Qaboos Grand Mosque

Oman

Essensen af Oman

Pris pr. person fra
kr. 20.995

Tag med på 1001 nats eventyr i Mellemøstens smukke og fredelige land. Traditionsrige byer og befolkningens kulturarv er smukt flettet ind i hinanden med naturens tryllebundne gaver, der gennemsyrer hele rejsen. Oman er en opsigtvækkende variation i et næsten uberørt landskab. En skattekiste af autentiske oplevelser venter med BEST TRAVEL i det gæstfrie land. En perfekt balance mellem tradition og modernitet - essensen af Oman.

OBS: Anne-Vibeke Rejser har deltaget på Essensen af Oman med Best Travel. Du kan læse mere om oplevelsen her.

Vidste du, at Lonely Planet har sat Oman på listen over verdens 10 bedste rejsemål for 2022?

Gennem århundreder har rejsende været fascineret af Omans billedskønne natur. Det er svært at forestille sig, at landet indtil slutningen af 1980’erne var et lukket land med et middelalderligt styre og restriktive leveregler - det var blandt de mest tilbagestående lande i den arabiske verden. Forestil dig, at den pragtfulde hovedstad Muscat engang var omgivet af en bymur med tre porte, der blev lukket ved solnedgang. Heldigvis tog udviklingen fart, da den gamle konservative sultan blev afsat af sin egen søn ved et kup i 1970. Den højtelskede Qaboos bin Said Al Said (1940-2020) reagerede sultanatet lige indtil sin død. Med rådgivning og oliepenge formåede han at skabe en moderne stat med veludbygget vejnet, hospitaler og universiteter. På trods af olierigdomme har det velstyrede land fastholdt sine gamle traditioner, som især eksisterer i de små landsbyer og i de farverige souks. Befolkningen har en stærk identitetsfølelse, og er stolt over den gamle fortid med røgelse. Måske husker du, at ”De tre vise mænd fra Østerland” kom med røgelse og myrraskær til det lille Jesusbarn? Tilbage i tiden drog røgelseskaravanerne op gennem den store arabiske ørken til Middelhavet med duftstoffer til de græske og romerske riger. Omans hvide guld var centrum for verdenshandlen, og i dag nyder man stadig godt af den eksklusive røgelse fra Boswellia-træerne.

Vi udforsker også den gamle hovedstad Nizwa, og oplever landets overflod af naturlig skønhed. Spektakulære bjerge, uberørte kyststrækninger, stemningsfulde byer, frodige oaser, grønne dale og gamle udsigtstårne. Som en magnet drages vi af beduinernes kobberfarvede sandørken, Wahiba Sands, med verdens største sandklitter. Det er en oplevelse i særklasse at overnatte i ørkenen med tid til at nyde livet under den åbne stjernehimmel i den kæmpestore ”sandkasse”!

Vi kommer tæt på den venlige befolkning, der med rette er stolte af deres land, der er 7 gange større end Danmark med ca. 5 mio. indbyggere. Oman er et sikkert land at besøge, her er kriminalitet næsten et ukendt begreb. Glæd dig til at smage de søde dadler, mærke duften af kaffe med kardemomme, te med mynteblade, forfriskende limejuice - der er stærkt vanedannende! Tag med på dette arabiske eventyr fyldt med autentiske oplevelser, som både udforskes med bus, i firehjulstrækkere, til fods - og måske endda i en traditionel dhow-sejlbåd? Rejs væk fra fordomme og direkte ind i nuancerne. Oman er Arabiens moderne ansigt. Lad den arabiske drøm blive til virkelighed, og rejs dig rig med BEST TRAVEL. Du kan ikke undgå at blive betaget af Oman! Velkommen til Sultanatet Oman – Saltanat Euman.

Rejseplan

Rejseplan

  • Dag 1 - Mod Oman
  • Dag 2 - Eksotisk byrundtur i Muscat
  • Dag 3 - Muscat på 1. klasse
  • Dag 4 - Den gamle hovedstad Nizwa
  • Dag 5 - Jebel Shams – skønhed i verdensklasse
  • Dag 6 - Jabrin, Bahla og Tanuf
  • Dag 7 - Eventyr i sandørkenen Wahiba Sands
  • Dag 8 - Wahiba Sands, Sur og Muscat
  • Dag 9 - Fridag eller ekstraudflugter med dhow-sejltur og luksusmiddag
  • Dag 10 - Hjemrejse
Hent pdf-udgave af rejsen
Stepmap Map Oman 2023

Inkluderet i prisen

Fly til Muscat t/r inkl. bagage

Lufthavnstransfer t/r

Bustransport i Oman

Kørsel i 4-hjulstrækkere til Jebel Shams og i Wahiba Sands

5 nætter i Muscat (4-stjernet)

3 nætter i Nizwa (3+-stjernet)

1 nat i camp i Wahiba Sands

9 x morgenmad

5 x frokost

5 x middag

Udflugter iflg. program

Entré til Den Store Moské, Operaen, Nizwa-tårnet og ørkenfortet Jabrin

1 fl. vand pr. dag på udflugter

Engelsktalende lokalguide

Erfaren dansk rejseleder

Ikke inkluderet i prisen

Øvrige måltider og drikkevarer

Drikkepenge

Afbestillings- og rejseforsikring

Visum

Dobbeltværelse som eneværelse kr. 3.600

Fast plads i bussen (ikke 4-hjulstrækker) kr. 200-300

Ekstraudflugt: Sejltur med dhow-båd kr. 485

Ekstraudflugt: Luksusmiddag på The Chedi Hotel (eksl. drikkevarer) kr. 975

Dag 1

Mod Oman

Afrejse fra Danmark med fly via Istanbul til Oman.

Dag 2

Eksotisk byrundtur i Muscat

Lidt over midnat ankommer vi til Muscat, hvor vi skal bo i 3 nætter. Vi kører straks til vores dejlige hotel, hvor værelset står til rådighed allerede ved ankomst. Der er god tid til at få en lur både før og efter morgenmaden, inden vi først på eftermiddagen udforsker den smukke hovedstad.

Muscat ligger naturskønt mellem bjerge og havet. Byen består af mindre landsbyer, der er vokset sammen og dækker et stort område på 1.500 km2. Vi kører langs den 3 km lange og meget smukke Corniche, der strækker sig langs havnen og fordi de gamle købmandshuse. Den attraktive by adskiller sig markant fra nabolandenes hovedstæder, for her er kun få højhuse og Muscat udstråler en helt særlig elegance.

Byen har været under både persisk, portugisisk og iransk herredømme og blev landets hovedstad i det uafhængige Oman i 1741. Mellem de historiske portugisiske fæstninger Mirani og Jalali finder vi sultan Haitham bin Tariq Al Saids palads, der kun kan opleves udefra.

Læg mærke til mændene klædt i lange, kridhvide skræddersyede dishdasha-kjortler, mønstrede kumme (hovedbeklædning), smarte solbriller og moderne mobiltelefoner i hånden, når vi senere fortsætter ad kystvejen til den gamle overdækkede Muttrah souk. Det oser af eventyr og orientalsk stemning i labyrinten med tilslørede kvinder og boder med guld, tæpper, tørklæder, farverigt tøj, kunsthåndværk m.m. Luften er indhyllet i en aroma af krydderier, sandeltræ og røgelse som var vi midt i eventyret om Aladdin og hans vidunderlige lampe!

Om aftenen byder vi velkommen med middag på en hyggelig lokal restaurant.

Muscat Corniche
Dishdasha
Oman Barn
Muscat Souk
Dag 3

Muscat på 1. klasse

Efter morgenmad skal vi opleve den eksklusive del af Muscat. Et fantastisk syn venter i Den Store Moské, der er bygget af marmor og sandsten. Den imponerende bygning med plads til 20.000 mennesker var en gave til befolkningen fra den tidligere sultan Qaboos i forbindelse med hans 30. regeringsår. I bedehallen er der tid til at beundre det 4.200 m2 håndvævede persiske tæppe, som er fremstillet i ét stort stykke. 600 kvinder har brugt 4 år på at væve tæppet. Læg også mærke til den enorme krystallysekrone.

Herefter venter en fantastisk rundvisning i Operahuset, der åbnede i 2011. Qaboos elskede kunst og klassisk musik, og den imponerende bygning med plads til 1.100 besøgende blev endnu en gave til befolkningen. Huset er bygget af de samme arkitekter som Den Store Moské. Det er en overvældende oplevelse at se den unikke bygning, der er opført i en harmonisk blanding af marmor, indlagt træ og moderne omani-arkitektur. Mange berømtheder har optrådt i det smukke Operahus.

Efter en dejlig frokost på lokal restaurant går turen videre til Amouage, hvor man siden 1983 har fremstillet verdens dyreste og mest eksklusive parfumer. Oman er kendt som røgelsels land, og de små eksklusive sten, Omans hvide guld, har en umiskendelig duft - og var engang dyrebare gaver til verdens konger og kejsere. Ældgamle civilisationer skabte handelsruter til Oman, for at få adgang til røgelsen. Qaboos ville at bevare Omans gamle parfumetradition, og ønskede at kunne give en autentisk og værdifuld gave til verdens ledere, når de kom på besøg.

Gennem glasruder får vi et smugkig ind i den unikke verden, og i den elegante butik kan du dufte til dem alle. Nogle flakoner har form som khanjar-dolke og andre som kuplen på Den Store Moské. Kvinderne bør prøve Ciel, Honour eller Reflection – og til mændene kan vi særligt anbefale Dia. Her er også et udvalg af sæber, cremer og duftlys. Selvom det er dyrt, så er det en eksklusiv souvenir fra Oman, der afspejler arabisk arv og kultur.

Dag 4

Den gamle hovedstad Nizwa

På mindre end 2 timer kører vi tidligt om morgenen til den historiske by Nizwa, der smukt er omgivet af palmer og nogle af Omans højeste bjerge. Her skal vi besøge det livlige fredagsmarked med geder, køer og får. Nizwa var engang landets hovedstad, og er i dag Omans helligste by. For kun et halvt århundrede siden blev den britiske opdagelsesrejsende Wilfred Thesiger, tvunget til at styre uden om Nizwa, da man var overbevist om, at han ikke ville overleve mødet med byens voldsomme konservatisme. Han ville sikkert vende sig i graven, hvis han vidste, at den charmerende by i dag er Omans næststørste turistdestination, og byder sine gæster velkommen.

Til fods går turen gennem byens gamle souk. Mærk, Orientens duft af parfume, den kostbare røgelse og de farverige krydderier. Lyt til sølvsmedens hammeren i det fjerne. Det er svært ikke at blive begejstret over synet af de unikke beduin-sølvsmykker, de traditionelle arabiske kaffekander, kobberarbejder og særligt de berømte khanjar-dolke, som mænd bruger som et smykke om livet ved festlige lejligheder. Souken er flot moderniseret af det danske firma COWI-Consult og den danske arkitekt Ole Brogaard Larsen. Arbejdet fik førsteprisen i Golflandenes konkurrence om arabisk by-arkitektur.

Det store runde Nizwa tårn dominerer hele byen. Vi følger en smal, snoet trappe op til en flot udsigt over byen og omegnens dadelplantager. Efter frokost på lokal restaurant er det tid til en lille gåtur i landsbyen Birk Al Mauz for foden af Jebel Akhdar, der betyder ”det grønne bjerg” på grund af de mange dadelplanter. Dadler har altid været populære på Den Arabiske Halvø, og her findes nogle af verdens bedste. Når et barn fødes i Oman, plantes efter gammel skik en daddelpalme, så den kan vokse op sammen med barnet og sikre, at familien ikke vil sulte.

Vi indkvarteres på hotellet for 3 nætter, og om aftenen hygger vi os med middag på lokal restaurant med tid til at sammen at tale om, hvordan det middelalderlige samfund smukt er gledet ind i den moderne tidsalder.

Dag 5

Jebel Shams – skønhed i verdensklasse

I bus kører vi til Al Hamra, hvor vi møder vores erfarne chauffører, og fortsætter i moderne firehjulstrækkere (med plads til 4 personer i hver bil) til den ubeskrivelig smukt placerede lille mudderlandsby Al Misfah al Abriyeen, der er ligger camoufleret i bjergene nær Omans højeste bjergtop Jebel Shams. Den mystiske landsby er bygget af sten og mudder ind i selve bjergsiden, og har skyggefulde gange og trapper, omgivet af frodige terrasser. At gå gennem de snævre gader er som at befinde sig i en helt anden verden! En del af husene er forladt, andre er fint renoveret. Befolkningen ønsker at beskytte byens kultur med bæredygtig turisme. Her finder vi også landets berømte falaj-vandingssystem, der forsyner byen med vand. Det fantastiske ingeniørkunst er ikke uden grund beskyttet af UNESCO. Her dyrkes ferskner, bananer, granatæbler, figner m.m. - en skarp kontrast til de mørke bjergskråninger.

Vi mærker Omans eksotiske sus, når vi tager på en lille vandretur gennem den smukke og frodige vegetation i Wadi Ghul, omgivet af høje klippevægge. Herefter venter et enestående naturfænomen, når vi kører op ad det 3.009 meter høje Jebel Shams, der betyder Solens Bjerg - kendt som Arabiens Grand Canyon. Det fascinerende bjerglandskab udfolder sig i Akhdar-bjergene. Fra plateauet er der en formidable udsigt langs klippevæggene og ned i de imponerende bjergslugter. Vi finder en lille restaurant, hvor vi kan hygge os med en let frokost, inden vi kører tilbage til Al Hamra, for igen at køre i bus tilbage til hotellet.

Eftermiddagen er afsat til afslapning måske ved hotellets udendørs pool? Middag på lokal restaurant.

Dag 6

Jabrin, Bahla og Tanuf

I dag skal vi besøge ørkenfortet Jabrin, der med sine takkede tårne står smukt i horisonten under den blå himmel. Fortet af ét af landets smukkeste med raffineret snoede gange, skjulte trapper og et kunstnerisk interiør med udskåret døre i cedertræ. Falaj-vandingskanalen, der løber gennem den ydre gårdhave blev ikke brugt til vandforsyning, men som et tidligt aircondition-system.

Derefter oplever vi den spændende pottemagerby Bahla, hvorfra der leveres vandkrukker til hele landet. Vi besøger et pottemageri, og nyder en frokost i byen, inden vi slutter udflugten i spøgelsesbyen Tanuf. I 1954 boede her en stamme, der gjorde oprør mod den daværende sultan. Oprøret blev slået ned, og byen blev ødelagt af sultanens soldater. Ved synet af den ubeboede og halvt sammenstyrtede by forstår man til fulde, at middelalderen i Oman, ikke ligger langt tilbage i tiden.

Resten af dagen nydes på hotellet i Nizwa.

Dag 7

Eventyr i sandørkenen Wahiba Sands

Om morgenen kører vi i bus til Bidya, og fortsætter i firehjulstrækkere mod den røde sandørken.
Mødet med den idylliske oase, Wadi Bani Khalid, som vi besøger undervejs, er en formidabel oplevelse. På en lille vandretur kommer vi til oasens naturlige vandhuller i det grønne område med dadler og palmetræer – en stærk kontrast til ørkenens gyldne farver. Det turkisblå vand skinner som den smukkeste ædelsten. Det er muligt at bade her, men ikke i badetøj. Har du lyst, må vi gøre som befolkningen. Short og bluse for mænd, og nederdel og bluse for kvinder. Midt i naturen hygger vi os med en let picnic frokost.

Ved indgangen til ørkenen lukker chaufførerne lidt luft ud af bildækkene, så vi bedre kan køre i sandet. Som en magnet drages man automatisk af Omans kæmpe sandørken med verdens største sandklitter, der er op til 100 meter høje. Her er stille og solen står næsten lodret i den rødgyldne bløde sand. Klitterne bevæger sig konstant op til 10 m om året, hvilket gør permanente veje umuligt. Måske ses et par kamelspor og bilspor fra andre besøgende? Tidligere foregik beduinernes transport med kameler, men i dag benytter de moderne firehjulstrækkere.

Beduinerne lever af dyrehold med geder og kameler. Boligen består af telte lavet af vævede fåreuldstæpper. Ejendelene opbevares i kufferter, som samtidig benyttes som møbler. Beduinerne er meget gæstfri, og vi håber at blive inviteret på omani-kaffe og søde dadler hos en familie. Sandet er deres hjem, og her får vi et glimt af beduinernes traditionelle livsstil, som er ved at forsvinde på grund af nutidens moderne bekvemmeligheder. Læg mærke til kvindernes beklædning med abaya-dragter, der går helt ned til jorden, og de spidse masker for ansigtet.

Det er en oplevelse udover det sædvanlige at bo en nat i ørkenen. Omanerne elsker at besøge ørkenen i weekenden, hvor de slapper af og morer sig med bilræs op og ned ad sandklitterne. Vi skal naturligvis også prøve en køretur i sandklitterne, og vi skal se en solnedgang, der er så smuk – at det ikke kan beskrives med ord, det skal ganske enkelt opleves. Om aftenen spiser vi middag i campen. Så er det tid til at spille og synge under den åbne stjernehimmel. Stjernekiggeri - og måske hyggetid omkring et bål?

Dag 8

Wahiba Sands, Sur og Muscat

Stå tidligt op, og mærk ørkenens stilhed. Se sandets bevægelser og smukke vindblæste mønstre. Når man står på toppen af en sandklit, virker det som om klitterne strækker sig i en uendelighed. Nyd farveskiftet fra gullige nuancer til kobberorange - afhængig af tidspunktet på dagen. Ørkenen er en vigtig brik i Omans naturpuslespil.

Fra Al Wasil fortsætter vi i bus langs kysten fra Sur til Muscat, der undervejs byder på betagende glimt fra det turkisblå hav. Sur var engang kendt for landets lange tradition med bådbygning. Vi besøger et lille skibsværft, hvor de berømte dhow-træbåde stadig bygges. Håndværket udføres i dag kun af få familier.

Fantastiske naturscenerier gemmer sig i den grønne oase, Wadi Shab, hvor vi skal spadsere mellem bananpalmer, citrustræer og ærtegrønne falaj-bassiner og vandfald. Stedet minder nærmest om en sand ”Bounty reklame”! I området lever tillige mange sangfugle. Vi holder pause nær fiskerlandsbyen Quriyat ved de bemærkelsesværdige Bimmah synkehuller - skabt af naturlig kalkstenserosion, som har dannet små søer. Nogle mener, at det resultatet af meteoritter, der har ramt jorden – og mange kalder derfor området for ”de faldne stjerner”.

Ankomst til Muscat, hvor vi skal bo 2 nætter. Om aftenen hygger os med Mellemøstens rige smagsoplevelser på en libanesisk restaurant.

Dhow Boats In Sur, Oman
Dhow Boat
Wadi Shab
Bimmah-synkehul
Dag 9

Fridag eller ekstraudflugter med dhow-sejltur og luksusmiddag

Formiddagen er afsat til at går på opdagelse i Muscat på egen hånd. Vi kan varmt anbefale et besøg i Bateel, hvor man kan nyde Mellemøstens gourmetdadler på den eksklusive café, og i forretningen sælges de lækre økologiske dadler, dyrket efter bæredygtige metoder. Du vil opdage, at dadler er så meget andet end en ingrediens i julekonfekten! Dadlerne findes med mange forskellige slags fyld. Dadlerne kan nedfryses, så minderne kan holde længe, hvis du vil have nogen med hjem!

Ekstraudflugt: Sejltur med dhow-båd
Sidst på eftermiddagen tager vi på en 2-timers sejltur langs Muscats historiske kyststrækning, mens solen går ned. At mærke bådens lette vuggen, og at se den eksotiske hovedstad funkle næsten som en stjerne - er måske den bedste måde at tage afsked med sultanens vidunderlige land.

Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Ekstraudflugt: Luksusmiddag på The Chedi Hotel (eksl. drikkevarer)
Derefter kan du vælge at tage med på det pragtfulde luksushotel The Chedi *****, hvor vi forkæler os selv med en flot middag. Hotellet ligger direkte ud til havet, og er designet i moderne arabisk stil.

Vi tager forbehold for, at udflugten kan aflyses, hvis der ikke opnås tilstrækkeligt antal tilmeldinger.

Sent om aftenen forlader vi hotellet og vores bus bringer os hurtig til lufthavnen i Muscat.

Dag 10

Hjemrejse

Med afrejse først på natten, ønsker de fleste nok at bruge flyveturen til at få noget søvn. Vi mellemlander i Istanbul og er fremme i Danmark ud på formiddagen.

Har du brug for hjælp?

Kontakt Best Travel

Mangler du hjælp eller har du spørgsmål til vores rejser? Udfyld formularen og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.

Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 2 hverdage.

Din henvendelse